BARNLEK är en folkdans- och spelmansstämma som riktar sig till barn och unga i huvudsak i åldern 8-16 år. BARNLEK äger rum på sommaren vart tredje år i något av de nordiska länderna. År 2023 kommer stämman gå av stapeln i Lerum (utanför Göteborg, i Västra Götaland) i Sverige, 12-15 juli.

Kort historik

Senast stämman var i Sverige var år 2002 och då hölls den i Motala. Sedan dess har BARNLEK hållits i Villmanstrand i Finland, Porsgrunn i Norge, Skive i Danmark, Mossfellsbær i Island och i Klaksvík på Färöarna (se alla tidigare stämmoorter). Nu är det Sveriges och Västra Götalands tur att ordna stämman. Vi som arrangerar den hoppas att det kommer runt tusen barn och ungdomar för att dansa och ha skoj!

Vad händer på BARNLEK?

Vanligtvis reser man till BARNLEK med sin lokala dansgrupp. Väl där bor man oftast i skolsalar på skolor i närheten av själva stämmoområdet. På dagarna är det olika kurser och workshops med de olika ländernas danser. Utöver detta brukar det även finnas pysselstationer och andra spännande aktiviteter. Det finns även möjlighet till utflykter i närområdet. På kvällen samlas alla för att dansa tillsammans, där varje land turas om att lära ut några av sina favoritdanser. I slutet av kvällen brukar det finnas tid för spontan nattdans om man fortfarande är vaken och vill dansa eller spela ännu mer.

Vid invigning och avslutning av stämman är det en stor ceremoni, där många deltagare tar på sig sin folkdräkt för att visa sitt lands danser och dansa samdanserna tillsammans. Man kan också delta i en fanparad och dansuppvisningar där man visar upp sig för allmänheten.

För den som vill delta 

Låter allt detta roligt? Boka då in datumen 12-15 juli, 2023. Information om Anmälan och Program finns här på webbsidan. Följ oss på sociala medier för att löpande få mer information om vad som är på gång!

Vi söker funktionärer 

Är du varken barn eller ungdom, ledare eller musiker? Vi behöver hjälp av många funktionärer också. Anmäl dig som funktionär om du vill vara med och anordna BARNLEK 2023!

 

 

_MG_9842-bad-600px.jpg

Alldeles i närheten finns ett fint utomhusbad för den som vill varva dansen med svalkande dopp.